יהדות ומדע

האדם מכונה או יישות עצמאית ?

ד' תמוז התשע"א | 06.07.11 00:00

שאלה

מה הפירוש בחירה הרי אדם כל מה שעושה יש לו סיבה, כלומר למה בחר לעבור עבירה כי יצרו כזה, או שעבר אירועים כאלו וכו` עד שנגיע לסיבות שאינם בבחירת האדם כלומר או שזה טבעו או שעבר אירועים כאלו וכו` הדוגמא המוחשית לכך אם לו יצוייר שיהיה [לא שייך אבל ברעיון] שני בני אדם שעברו אותם אירועים בחיים יש להם אותו יצר הרע אותו שכל וכו` ויגיע לשניהם דבר עבירה האם שייך שאחד יבחר לעשות והשני לא? ברור ששניהם יבחרו אותו דבר מפני שהמניעים של שניהם זהים,וכן גם בכך שאני יכול לצייר לי אדם עם תכונות וכו` ואירועים בחייו ואדע בדיוק מה יבחר אז לכאורה האדם הינו מכונה מונעת מדברים חיצוניים אז היכן כוחו של הבחירה ?

תשובה

בשורה התחתונה לכל אדם בחירה חופשית להחליט מה הוא רוצה לעשות ומה לא, ואין זה משנה מה היו הנסיבות שהובילו אותו לכך, וטענתך שאין בחירה זה כמו שתבוא ותאמר: פלוני רצח משום שהנרצח עיצבן אותו, אילולא היה מעצבן אותו הוא לא היה רוצח. והרי גם בבית משפט שאינו דן על פי חוקי התורה אין מקבלים טענה שכזו, כ"ש על פי דיני התורה הקובעת בוודאות כי ליהודי יש בחירה (בשונה מגוי שאכן אין לו בחירה) משום שמין המדבר עובד על פי השכל, והשכל יכול לעצור אותך מפעולה מסוימת גם אם הנסיבות הובילו אותך לכך, ובפרט על פי המבואר בתניא שכל יהודי יכול להגיע לדרגת `בינוני` שעניינה הימנעות מקיום עבירות בפועל אף אם התשוקה והמשיכה לחטא קיימות אצלו בשיא תוקפן. אמנם, הרבי מבאר בשיחותיו כי גם אם לגבי עצם פעולת החטא יש בחירה, אך לגבי התוצאה שזו הנפילה הרוחנית שם אין בחירה, אלא זה הגיע מהקב"ה שהוא רצה שאתה תגיע לכזה מצב ירוד, וזאת למה - כדי שתוכל לצאת ממצבך ולהתעלות, ואז תגיע לדרגא גבוהה יותר ממה שהיה קודם. יוצא אם כן שכל אדם בכל מצב רוחני שנמצא אל לו להתייאש כלל, משום שלמרות שעל פניו מצבו נגרם בבחירתו - בתכל`ס כל מה שקורה כאן זה רצון ה`, ועצם ידיעה זו נותנת את הכוח לכל אחד ואחד למנף את עצמו מבירא עמיקתא לאיגרא רמא (מירידה לבור עמוק לעלייה מעלה מעלה למצב נעלה) ועי"ז להביא רצון ה` לתכלית.
שליחת שאלה לרב

גולשים יקרים,
על מנת שנשיב לשאלתכם לשביעות רצונכם, אנא מלאו את הטופס במלואו. אנו נשתדל להשיב לשאלתכם בהקדם האפשרי.

כותרות עיקריות

סיפורים
0

המעשה הוא העיקר - סיפור

לעיתים קרובות, יושבים חסידים ומתוועדים. המשפיע אינו מסתפק רק בהעברת מסרים, אלא מרבה לתבל אותם בסיפורים שונים, מהעבר וגם מההווה. מהי הסיבה לכך ? מדוע אינו מספיק להעביר את המסר עצמו ?
קראו עוד
קצרים
רוחניות
רוחניות